Aloitussivu / Palvelut / Nimiasiat / Puolison sukunimi

Puolison sukunimi

Sukunimi ja avioliitto

Sukunimet on mahdollista säilyttää ennallaan avioliittoon mennessä. Sukunimi voidaan muuttaa avioliiton solmimisen yhteydessä. Tällöin avioliittoon aikovien on estetutkinnan yhteydessä ilmoitettava, mitä sukunimeä tai sukunimiyhdistelmiä he tulevat käyttämään vihkimisen jälkeen.

Vihkimisen yhteydessä voi ottaa aviopuolisonsa sukunimen tai sukunimiyhdistelmän tai sukunimiyhdistelmän toisen nimen. Voi myös muodostaa sukunimiyhdistelmän omasta nimestä tai sukunimiyhdistelmän yhdestä sukunimestä ja aviopuolison sukunimestä tai sukunimiyhdistelmän yhdestä sukunimestä.  Nimen muodostaminen on mahdollista puolison suostumuksella, ellei sukunimi tai haluttu osa siitä ole edelliseltä puolisolta saatu. Siirrettävän sukunimen tulee säilyä myös sillä puolisolla, jolta nimi siirtyy.

Sukunimen tai sukunimiyhdistelmän lainmukaisuuden ratkaisee epäselvissä tapauksissa maistraatti.

Katso lisätietoja: Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi

Sukunimi ja avoliitto

Voit hakea sukunimeä, tai sukunimiyhdistelmää, joka on käytössä avopuolisollasi, jonka kanssa olet asunut yhteistaloudessa vähintään viisi suotta tai sinulla ja avopuolisollasi on tai on ollut yhteinen yhteisessä huollossa oleva lapsi ja jos aviopuoliso antaa tähän suostumuksensa.