Aloitussivu / Palvelut / Nimiasiat / Miten menettelen - nimenmuuttumisen jälkeen

Miten menettelen - nimenmuuttumisen jälkeen

Etu- ja/tai sukunimen muuttuessa virallisiin asiakirjoihin tehtävä nimenmuutos tulee tehdä mahdollisimman pian.

Poliisille tehtävät muutokset:

 • Ajokortti        
  Ajokorttiasetuksen mukaan, nimenmuutoksen johdosta on haettava ajokortin kaksoiskappaletta kolmen (3) kuukauden kuluessa nimenmuutoksesta. Entinen ajokortti tulee palautta hakemuksen yhteydessä.
  Trafi myöntää kaikki ajokortit 1.1.2016 alkaen.
 • Passi            
  Matkustettaessa henkilötietojen (nimi ja henkilötunnus) on oltava passissa ajan tasalla. Uusi passi on haettava nimen muuttumisen jälkeen.
 • Henkilökortti 
  Entinen kortti on palautettava takaisin. Henkilökortti on voimassa 5 vuotta, kortti toimii matkustusasiakirjana Suomen kansalaiselle EU-maissa.
 • Lisäohjeita muutosten tekemiseen löydät Poliisi.fi- palvelusta tai lähimmältä poliisilaitokselta.
 • Huom! Ulkomaanviranomaisille tieto nimenmuutoksesta täytyy ilmoittaa itse.

Sivun alkuun

Kansaneläkelaitos

 • Kela-kortti 
  Uusi kuvaton kortti tulee automaattisesti kotiosoitteeseen, kun nimenmuutos on päivittynyt Kelan tietokantaan (n. 2 viikkoa).
 • Lisätietoja saat Kela.fi- palvelusta tai lähimmästä Kelan toimistosta.

Sivun alkuun

Muut viranomaiset

 • Maistraatin merkittyä uuden nimen väestötietojärjestelmään, uusi nimitieto välittyy automaattisesti myös lukuisille viranomaisille: muun muassa seurakunnille, Trafin ajoneuvo- ja ajokorttirekisteriin, Kelaan, verohallintoon, aluehallintovirastoihin sekä puolustusvoimille.

  Listaus väestötietojärjestelmästä tietoja päivittävistä asiakkaista löytyy Väestörekisterikeskuksen vrk.fi- palvelusta.

Ulkomaan viranomaiset

Ilmoita itse nimenmuutoksesta tarvittaessa ulkomaan viranomaisille passi- tai väestötietojen ylläpitoa varten, maistraatista tieto ei välity ulkomaille.   Poikkeuksena Ruotsi, johon nimimuutoksia ilmoitetaan.


Sivun alkuun

Muut tahot

 • Posti
  Myös Posti saa väestötietojärjestelmästä muuttuneet nimitiedot postilähetysten perille viemiseksi.

  Muista ilmoittaa muuttunut nimesi myös muille kuin viranomaistahoille, kuten työpaikalle, isännöitsijälle tai kiinteistönhoitajalle, sähkölaitokselle, vesilaitokselle, puhelinoperaattorille, kirjastoon, ystäville ja sukulaisille sekä muille yrityksille ja yhteisöille, joiden asiakas olet. Muista myös päivittää sähköpostiosoitteesi.

Sivun alkuun

Ote väestötietojärjestelmästä (virkatodistus)

 • Tarvittaessa maistraatista saa maksullisen otteen väestötietojärjestelmästä (virkatodistus) asioiden hoitoa varten, josta nimenmuutos käy ilmi. Otteen saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Otteen voi tilata mistä tahansa maistraatista.  Tilauslomakkeen löydät  sivustomme Lomakkeet- osiosta.

Sivun alkuun