Aloitussivu / Palvelut / Vihkiminen ja parisuhteen rekisteröinti

Vihkiminen ja parisuhteen rekisteröinti

Vihkiminen

Maistraatissa vihkimisen voi toimittaa maistraatin päällikkö, henkikirjoittaja tai julkinen notaari.

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Lue lisää esteiden tutkinnasta. Esteiden tutkintatodistus on annettava vihkijälle ennen vihkimistä. Vihkiparin tulee varautua todistamaan henkilöllisyytensä ennen vihkimistä. Lisäksi vihkiparin on ilmoitettava, mitkä sukunimet puolisot ottavat käyttöönsä.

Vihkiseremonia on lyhyt, mutta seremoniassa on myös mahdollista esittää esimerkiksi elävää musiikkia ja lausua runoja. Vihkimisessä on oltava läsnä vähintään kaksi todistajaa.

Virka-aikana ja virkapaikalla suoritettava vihkiminen on maksutonta.

Lue lisää

Parisuhteen rekisteröinti

Parisuhteen voi rekisteröidä kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä.

Maistraatissa parisuhteen voi rekisteröidä maistraatin päällikkö, henkikirjoittaja tai julkinen notaari. Myös käräjäoikeudessa voidaan rekisteröidä parisuhteita.

Ennen parisuhteen rekisteröintiä tutkitaan rekisteröinnin esteet maistraatissa. Lue lisää esteiden tutkinnasta. Esteiden tutkintatodistus on jätettävä rekisteröinnin suorittavaan maistraattiin ennen rekisteröintiä. Parisuhteensa rekisteröivien tulee varautua todistamaan henkilöllisyytensä ennen rekisteröintiä.

Parisuhteen rekisteröiminen toimitetaan lyhyesti, mutta siinä on mahdollista esittää esimerkiksi elävää musiikkia ja lausua runoja. Tilaisuudessa ei tarvita todistajia.

Virka-aikana ja virkapaikalla parisuhteiden rekisteröinti on maksutonta.

Lue lisää