Aloitussivu / Palvelut / Nimiasiat / Miten menettelen - alaikäisen lapsen sukunimen muuttaminen

Miten menettelen - alaikäisen lapsen sukunimen muuttaminen

Alaikäisen lapsen sukunimen muuttamiseen riittää ilmoitus, jos vanhemmat haluavat muuttaa lapsen sukunimen isän sukunimeksi siinä tapauksessa, että vanhemmilla ei lapsen syntyessä ollut yhteistä sukunimeä ja isyyttä ei ollut vahvistettu ja merkitty väestötietojärjestelmään lasta rekisteröitäessä.

Alaikäisen lapsen sukunimen voi muuttaa ilmoituksella vanhempien yhteiseksi sukunimeksi, jos vanhemmat solmivat keskenään avioliiton ja ottavat yhteisen sukunimen. Aviopuolisoilla on myös mahdollisuus antaa yhteinen sukunimensä toisen puolison alaikäiselle lapselle.

Lapsen huoltajien on oltava lapsen nimenmuutoksesta yksimielisiä. Kaksitoista vuotta täyttäneen lapsen sukunimeä ei voi muuttaa ilman hänen omaa suostumustaan. Mikäli lapsen sukunimeä halutaan muuttaa jollain muulla tavalla, muutosta tulee hakea maistraatilta maksullisella nimenmuutoshakemuksella. Myös rekisteröidyn parisuhteen sisäiset lasten sukunimen muutokset ovat maksullisia hakemusasioita.

Hakemus- ja ilmoituslomakkeita, joista myös hakemuksen käsittelymaksu selviää, saa sivujemme Lomakkeet -osiosta tai maistraatista.

Ilmoitus nimenmuutoksesta on maksuton.