Aloitussivu / Ajankohtaista / Äänioikeuskunta sekä vaalipäivän äänestyspaikka määräytyvät väestötietojärjestelmässä olevan vakinaisen osoitteen mukaan

Äänioikeuskunta sekä vaalipäivän äänestyspaikka määräytyvät väestötietojärjestelmässä olevan vakinaisen osoitteen mukaan

Lokakuun 28. päivänä toimitettavissa kunnallisvaaleissa äänioikeutetun äänestyskunta ja vaalipäivän äänestyspaikka määräytyvät sen osoitteen perusteella, joka hänelle on merkitty perjantaina 7. syyskuuta vakinaiseksi osoitteeksi väestötietojärjestelmään.

Henkilön kotikunta ja siellä oleva vakinainen osoite rekisteröidään väestötietojärjestelmään muuttajan tekemän lakisääteisen muuttoilmoituksen perusteella. Ilmoitus on tehtävä maistraatille viimeistään viikon kuluessa muutosta. Pelkästään Postille tehty osoitteenmuutos ei ole virallinen muuttoilmoitus.

Jotta kotikuntaa muuttanut tulee merkityksi äänioikeutetuksi uudessa kunnassa, hänen on huolehdittava, että maistraatti on vastaanottanut tiedon muutosta viimeistään perjantaina 7.9.2012 klo 16.15.

Tee muuttoilmoitus ajoissa

Nopeimmin ja helpoimmin muuttoilmoituksen voi tehdä internetissä tai puhelimitse.

Internetissä ilmoituksen voi tehdä osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi.

Puhelimitse muuttoilmoituksen voi tehdä numerossa 0295 535 535 (pvm/mpm) ma-pe kello 8-16.15. Ilmoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin muuttoilmoituspuhelimen mahdollisen ruuhkautumisen vuoksi.

Äänioikeusilmoitusten postittaminen

Äänioikeusilmoituskortit postitetaan syyskuun aikana väestötietojärjestelmään 7.9.2012 rekisteröidyillä osoitteilla.

Ennakkoäänestys

Kunnallisvaalien ennakkoäänestysaika on Suomessa 17.-23.10.2012 ja ulkomailla 17.-20.10.2012. Ajat ovat maksimiaikoja, joten yksittäinen ennakkoäänestyspaikka voi olla avoinna vain muutamana edellä mainituista päivistä.

Äänioikeusrekisteri nähtävillä

Äänioikeusrekisterin tiedot ovat tarkastusta varten nähtävillä tai maksutta puhelimitse saatavissa kaikissa maistraateissa ja niiden yksiköissä arkipäivinä virka-aikana maanantaista 17.9.2012 lukien.

Lisätietoja:

Tietopalvelupäällikkö Timo Salovaara, puh. 050 344 3111.